Vyprážané zemiakové guľôčky s topeným syrom Lipánek, kukuricou a krémovým dipom
Ingrediencie (2 porcie)
Na guľôčky:
- 1 balenie topeného syra Lipánek
- 4 väčšie zemiaky
- 1 lyžička provensálskych byliniek
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- 3 vetvičky tymiánu (otrhané lístky)
- 2 lyžice sterilizovanej kukurice
- 1 hrsť nasekanej pažítky (časť nechať na ozdobu)
- štipka muškátového orieška
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- hladká múka, vajce s čerstvým Jihočeským mliekom a strúhanka na obalenie
- olej na vyprážanie
Na dip:
- 2 lyžice Juhočeského žervé
- 1 lyžica majonézy
- 1 lyžica kečupu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- štipka práškového cukru
- soľ
- čierne korenie podľa chuti
Návod na prípravu
Zemiaky olúpeme a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Po vychladnutí ich nastrúhame nahrubo a zmiešame v mise s topeným syrom Lipánek, provensálskymi bylinkami, cesnakom, lístkami tymiánu, kukuricou, pažítkou, muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením.
Zo zmesi tvarujeme menšie guľôčky uložíme ich na 30 minút do chladničky, aby sa spevnili. Potom ich dvakrát obalíme v trojobale – najprv v múke, potom vo vajci rozšľahanom s trochou čerstvého Juhočeského mlieka, a nakoniec v strúhanke. Obalené guľôčky necháme ešte 10 minút odpočívať v chladničke. V hlbšej panvici rozohrejeme olej a guľôčky vyprážame do zlatista zo všetkých strán. Po vybratí ich necháme odkvapkať na papierovej utierke. Na dip zmiešame Juhočeské žervé s majonézou, kečupom, citrónovou šťavou, štipkou cukru, soľou a čiernym korením. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu pažítky. Guľôčky podávame teplé, s pripraveným dipom a posypané čerstvou pažítkou.
Podobné recepty

Frittata
Ingrediencie (2 porcie) Lipánek Zlaťáček 50 g slaniny 1 lyžica Jihočeského masla 1 jarná cibuľka ½ cukety 100 g cherry paradajok 5–6 vajec 50 ml Jihočeské smotany

Cuketovo-syrové vafle s bylinkovým dipom
Ingrediencie (2 porcie): 130 g cukety 220 g hladkej múky ½ kypriaceho prášku 1 Jihočeská zakysaná smotana 1 vajce 100 ml Jihočeského mlieka 1 Lipánek plátky 30 % čerstvé bylinky soľ, čierne korenie Na dip: 1 Jihočeská zakysaná smotana čerstvé obľúbené bylinky 1 lyžica citrónovej šťavy soľ, čierne korenie

Chlebový puding s mliečkom Lipánek a vanilkovým krémom
Ingrediencie (2 porcie) 3 balenia mliečka Lipánek 1 balenie toustového chleba hrsť natrhanej bagety 2 väčšie hrušky 1 lyžička škorice 2 lyžice práškového cukru 2 vajcia hrsť vlašských orechov ovocie na ozdobu mäta na ozdobu med na ozdobu 1 lyžica vanilkovej pasty 250 ml čerstvej Jihočeské smotany kôra z jedného citróna Jihočeské maslo na potretie formy

Syr na panvicu so šalátom zo špargle s pestom z medvedieho cesnaku
Ingrediencie (2 porcie) 1 balenie Syr na panvicu 500 g zelenej špargle 70 g píniových orieškov 50 ml olivového oleja ½ lyžičky soli 4 redkvičky ½ malej cukety 50 g medvedieho cesnaku 50 g hladkolistého petržlena šťava z ½ citróna

Polievka z pečených paradajok s chipsami z Madelandu
Ingrediencie (3 porcie): 500 g cherry paradajok 5 lyžíc olivového oleja 1 cibuľa 4 strúčiky cesnaku hrsť bazalky 70 ml čerstvej Juhočeskej smotany 300 ml vývaru 50 g syra Madeland

Syrovo-vajíčkové muffiny s Lipánkem
Ingrediencie (2 porcie) 1 balenie syra Lipánek 48 % 1 balenie tortíl 4–6 vajec (podľa počtu formičiek) 100 g šunky 3 lyžice čerstvej Juhočeskej smotany na šľahanie soľ čierne korenie čerstvá zelenina na ozdobu (reďkovky, paprika, pažítka atď.)

Šalát s Jihočeskou nivou, hruškou, krutónmi, cherry paradajkami, cibuľkou a nivovým dresingom
Ingrediencie (2 porcie) 2 balenia Jihočeské nivy 45% 2 hrušky 4 plátky toustového chleba 1 červená cibuľa hrsť cherry paradajok 200 ml čerstvého Jihočeského mlieka 1 lyžička majonézy 1 lyžička Jihočeské zakysanej smotany hrsť pažítky nakrájanej najemno šalát little gem

Vanilkové lievančeky s rozvarom z lesného ovocia
Ingrediencie (4 porcie): 200 g hladkej múky 8 g prášku do pečiva 230 g Juhočeského mlieka 2 lyžice vanilkovej nátierky Lipánek 50 g rozpusteného Juhočeského masla 1 vajce 1 vanilkový cukor 2 lyžice kryštálového cukru Ovocný rozvar: 150 g mrazeného lesného ovocia 1 lyžička kukuričného škrobu 2 lyžice cukru (alebo podľa chuti) Lipánek vanilková nátierka na natrenie lievancov
Kto sme?
Sme najväčším spracovateľom mlieka v Českej republike s tradíciou od roku 1837, so sídlom v malebnej krajine južných Čiech.
VIAC O MADETĚ...
Čo vyrábame?
V našom portfóliu nájdete takmer 200 poctivých produktov z juhočeského mlieka. Tvarohy, syry, jogurty a rad ďalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás kúpite?
KDE KÚPIT VÝROBKY OD MADETY...