Vanilkový krém s čokoládovou polevou a karamelizovanými orechmi
Ingrediencie (4 porcie)
- 2 ks Lipánka vanilkového
- 140 g Juhočeskej smotany
- 2 lyžice práškového cukru (alebo podľa chuti)
- piškóty
- 2 jablká
- ½ lyžičky škorice
Na čokoládovú polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 50 ml Juhočeskej smotany
Na karamelizované orechy:
- 50 g kryštálového cukru
- 1 lyžica Juhočeského masla
- 100 g orechov
Návod na prípravu
Jabĺčka zbavíme jadierok a nakrájame ich na kúsky. Dáme do hrnca, pridáme škoricu a cca 100 ml vody. Jablka varíme, až kým nezmäknú, potom ich necháme vychladnúť.
Smotanu vyšľaháme do tuha. K smotane pridáme Lipánkov a cukor. Metlou všetko spojíme v hladký krém, ktorý necháme vychladiť v chladničke, než pripravíme čokoládu a orechy.
Na čokoládovú polevu vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu spoločne so smotanou. Miešame, až kým nevznikne hladká a lesklá poleva.
Za stáleho miešania necháme v hrnci rozpustiť cukor, až kým nezíska zlatistú farbu. Pridáme maslo a miešame, až kým sa všetko nespojí. Do karamelu nasypeme orechy a rýchlo premiešame, aby sa obalili. Orechy preložíme na papier na pečenie, rozotrieme ich a necháme vychladnúť.
Podobné recepty

Frittata
Ingrediencie (2 porcie) Lipánek Zlaťáček 50 g slaniny 1 lyžica Jihočeského masla 1 jarná cibuľka ½ cukety 100 g cherry paradajok 5–6 vajec 50 ml Jihočeské smotany

Chlebový puding s mliečkom Lipánek a vanilkovým krémom
Ingrediencie (2 porcie) 3 balenia mliečka Lipánek 1 balenie toustového chleba hrsť natrhanej bagety 2 väčšie hrušky 1 lyžička škorice 2 lyžice práškového cukru 2 vajcia hrsť vlašských orechov ovocie na ozdobu mäta na ozdobu med na ozdobu 1 lyžica vanilkovej pasty 250 ml čerstvej Jihočeské smotany kôra z jedného citróna Jihočeské maslo na potretie formy

Syr na panvicu so šalátom zo špargle s pestom z medvedieho cesnaku
Ingrediencie (2 porcie) 1 balenie Syr na panvicu 500 g zelenej špargle 70 g píniových orieškov 50 ml olivového oleja ½ lyžičky soli 4 redkvičky ½ malej cukety 50 g medvedieho cesnaku 50 g hladkolistého petržlena šťava z ½ citróna

Jahodové mliečne lievance
Ingrediencie (12 porcií): 250 ml sladkého jahodového mliečka Lipánek 200 g hladkej múky 1 vajce 1 lyžica cukru 1 prášok do pečiva štipka soli Jihočeské maslo na vyprážanie čerstvé ovocie na ozdobu

Zebra torta s Lipánkem
Ingrediencie (8 porcií): 2× Lipánky tvarohové 150 g Jihočeského masla 150 g cukru 3 vajcia 120 ml Jihočeského mlieka 250 g polohrubej múky 1 kypriaci prášok do pečiva 2 lyžice kakaa štipka soli

Syrovo-vajíčkové muffiny s Lipánkem
Ingrediencie (2 porcie) 1 balenie syra Lipánek 48 % 1 balenie tortíl 4–6 vajec (podľa počtu formičiek) 100 g šunky 3 lyžice čerstvej Juhočeskej smotany na šľahanie soľ čierne korenie čerstvá zelenina na ozdobu (reďkovky, paprika, pažítka atď.)

Panna cotta s tvarohovým Lipánkem a jahodami
Ingrediencie (4 porcie) 2 tvarohové Lipánky 400 ml čerstvej Jihočeské smotany na šľahanie 100 g práškového cukru 10 g želatíny 1 balenie mrazených jahôd hrsť čerstvých jahôd 1 lyžička citrónovej šťavy citrónová kôra na ozdobu mäta na ozdobu

Šalát s Jihočeskou nivou, hruškou, krutónmi, cherry paradajkami, cibuľkou a nivovým dresingom
Ingrediencie (2 porcie) 2 balenia Jihočeské nivy 45% 2 hrušky 4 plátky toustového chleba 1 červená cibuľa hrsť cherry paradajok 200 ml čerstvého Jihočeského mlieka 1 lyžička majonézy 1 lyžička Jihočeské zakysanej smotany hrsť pažítky nakrájanej najemno šalát little gem
Kto sme?
Sme najväčším spracovateľom mlieka v Českej republike s tradíciou od roku 1837, so sídlom v malebnej krajine južných Čiech.
VIAC O MADETĚ...
Čo vyrábame?
V našom portfóliu nájdete takmer 200 poctivých produktov z juhočeského mlieka. Tvarohy, syry, jogurty a rad ďalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás kúpite?
KDE KÚPIT VÝROBKY OD MADETY...